30 Haziran 2013 Pazar

indesign metinler ve görseller ile çalışmak

metinler ile çalışmak;

type tool alan seçilmeden çalışmaz. O nedenle mutlaka alan belirlemek gerek. Fakat yazı yazacağımız alan belirli ise örn dikdörtgenin içerisine yazıldığı zaman () işareti çıkıyor. Yazı yazılabilir durumda oluyor.  Alan belirlemek için T den alan seçmenin yanı sıra tasarımı yapacağımız frame toollar ile de (dörtgen/ altıgen vb) alan belirleyebiliriz.

file > place  : bir çok dosyayı indesign içine yerleştirmek için kullanılır. ctrl D kısa yoludur.

en çok kullanılacak menü budur : PLACE  yani CTRL + D 

metni içeri almanın 3 yolu var:

1- Herhangi bir çizimin içine yerleşirken parantezli bir görüntü oluyor ve tıklandığında şeklin içine yerleşiyor.
2- Şekil yoksa şekil çizmeye olanak sağlıyor.
3- Çalışma alanı dışında tıklanırsa kendisi bir alan belirliyor ve içine yerleştiriyor.

hatırlatma: seçili tool farklı iken (örn type) CTRL seçilirse geçici olarak move tool ile değişir.

Tasarım yaparken alanı belirlemek için lorum ipsum gibi özelliği kullanabiliriz. Type > Place with type holder text seçili alanı anlamsız latince metinler ile doldurur. Nasıl görüneceğini görmek için faydalıdır.

Son kontrol ; Show hidden characters : boşluk vb hataları görmeni sağlar.

Yazıyı yerleştirme ;

3 kolonlu yazı alanımız var. Yazımızı place ile elimize alıyoruz. Yerleşim normalde 1.sütüna tıkla, sığmadığını gösteren kırmızı işareti tıklayarak 2.ye devam ediyorsa 3.ye yerleştirme yap ..

Fakat yazıyı akıtmak (sütunlara yerleştirmek ) için kısa yol SHIFT dir.

SHIFT tuşu basılı iken yerleştirme yaparsan yazıyı otomatik olarak sütunlara dağıtır. ALT ise seçenekli dağıtım yapıyor. Örn 1. sütun yazı 2. sütun resim 3. sütun yazı olacak ise ALT kullanmak gereklidir.

Type on a path tool ;  belirli bir yol üzerinde yazı yazmayı sağlar. TYPE ın içinde yer alır. Önce bir yol çiziyoruz. Daha sonra toolu elimize alıyoruz, çizgiye yaklaştıkça + çıkıyor..

sağ mouse ile type on path options ; yazı çizginin neresine yerleşsin vb...

Görseller ile çalışmak ;

Görseli içeri almanın da değişik yöntemleri var . place ile görseli elimize alıyoruz.  
1-bırakırsak görsel boyutu kadar içeri alır. 
2-seçim alanı çizip bırakırsak seçim alanımız kadar yerleştirir
3-bir alanın (belirli) içine bırakırsak o alan kadar yer alır.

birçok resmi de elimize alabiliriz. birçok dosyayı seçersek klavyeden  oklar ile seçtiğimiz dosyalar içinde de dolaşabiliriz.

Seçilen dosyalar istenilen formatta olabilir jpeg ps farketmiyor.

Dosyanın son görünürlük kalitesini arttırmak için ( çalışırken çözünlürlüğün düşük olmasını tercih ediyoruz) sağ mouse  'display performance'  high quality perf. seçilebilir.

resim almak için bridge i de kullanabiliriz, Bridge'i açalım, switch the compact mode u tıkladığımızda bridge ekranı küçülür ve seçili resim elimize gelir. ardından yerleşim yapabiliriz.

Nesneler ile çalışmak ;

yazının resmin çevresinden dolaşmasını sağlamak için windows > text wrap  

nesnelerde efekt uygulamaları için fx ile effect'i açabiliriz.  burada neler yapabiliriz : gölgeler veririz,  yazıya çeşitli efektler veririz, gradient feather uygulaması ile renk geçişlerini sağlayabiliriz. 

eğer nesne de hem yazı hem şekil hem arka fon var ise  effect menüsünde hangi kaleme değişiklik yapmak isteniyorsa onu seçebilirsiniz  örn: text / stroke vb... 








23 Haziran 2013 Pazar

indesign 2

indesign sayfa olusturma ;


  • sayfa numarası girebilirsiniz.
  • facing pages tıklanabilir ; iki sayfa birbirine bakıyor ise dergi gazete gibi
  • sayfa boyutları ; a3 a4 gibi oldugu gibi sunum ise ekran çözürlüğü gibi ayarlarda var. diğer bir ölçüde verilebilir. 
  • orientation ; dikey / yatay seçimi..
  • column  ve margin gibi klavuz çizgileri : önceden ayarlayarak tasarımınızı yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır. Örn metin alanlarının 3 sütünlu olacaklarına karar verdiysek 3 sütunlu ve her sütünun arasında xx mm boşluk olacak  (cutter) Margin ile sayfa iç tasarım ayarlarını yapabiliriz. inside (iç) / outside (dış)  facing bir sayfa seçtiğimiz için iç bölümdeki oranlar daha fazla olmalı. 
  • more options ; bleed and slug  baskı için taşım payı 5mm 
dosya açılınca file > documents setup dan değişiklikler yapılabilir.

sürekli aynı formatta dosyalar için çalışılıyor ise ; file > new > documents  durumunda bunu ön ayar olarak kaydetmek isteniyorsa save present tıklanıp ad verilebilir.

sutün sayıları yeniden ayarlanabilir. Edit > Margin & column yapılan değişikliklerin yazılara da uygulanmasını istersek edit > layout adjustmentın tıklanması gerekiyor.

resimler yeni column sayısına uymayabilir. Uyması için öncelikle tamamı ile sütün kenarlarına değmesi gerekmektedir.

edit > step and repeat > birden fazla aynı aralıklarla klavuz çizgisi eklemek istiyorsak klavuz çizgisi seçili iken seç ve arada ne kadar boşluk bırakmak istenildiğini seç (vertical ofset), 

klavuzları silmek ; sağ mouse ile ;delete all guides ; yada seçerek yada mouse ile belirli olanları seçerek (örn bir aralıkta olanlar)

sayfa ekleme ; layout> pages> add page 

diğer sayfa ayarları ;
sağ bölüm pages ın içinde panel options > panel içindeki sayda görüntülerinin nasıl olacağını gösterir. örn ; vertical daki tık ı kaldırırsak yan yana da gösterilebilir. Gösterim size'nı büyültüp küçüktebilirsin.

Menüdeki sayfa ekleme en altta solda ... (ilgili sayfadan sonra olması için hangi sayfadan sonra eklenecekse o sayfanın seçili olması gerekiyor.) 

yada basmadan alt ı tıklayarak / panelden seçerek insert page  hangi sayfadan sonra, kaç sayfa eklenecek. master olarak hangisi seçilecekse seçim yapılıyor.

panelden > numbering and section options dan sayfa numarası ile ilgili değişiklikleri yapabiliriz. Örn : özsöz olan bölümün roma rakamı ile yapılması , devamının 1 den başlayıp sayı ile devam etmesi. gibi. önce ilk bölümü hazırlıyoruz (önsöz) daha sonra normal sayfaların başlangıcını seçip nereden başlayacak (start page numbering at)  / section style seçimi ile rakam mı olacak yoksa roma rakamı mı...

Master sayfayı tıklayınca panelden yukarıdan istediğimiz temel değişiklikleri yapabiliyoruz ;

sayfa numarasını sayfanın içine eklemek istersek ;  - iki alanı da belirlememiz gerekiyor sağ ve sol

alan seçildikten sonra  ;

type > insert special character > markers > current page numbers 

(eğer sayfa numara kutucuğu yok ise  T den alan belirlemek gerekiyor. kürsör yanıp sönerken bu işlemin yapılması gerekir)

MASTER dosyasında çalışmak ; her sayfada olmasını istediğimiz ayar ve şekil vbleri master da çalışmak gerekir. 

Master içinde yapılan değişiklikleri belirli sayfalar içinde olmasını istemiyor isek ;  - over right  (SHIFT CONTROL) ile master ile bağlantısını kesmemiz gerekiyor. 

Sadece konumunu değiştirirsem ; master ile ilgili konum değişikliği ile ilgili zinciri kopar. Örn Masterda renk değişikliğ yaparsak etkilenir. Etkilenmemesi için detach selection from master.

New master'ı pages'ın sağ üst bölümden eklenebilir. yepyeni mi yoksa eski master ayarlarlarında mı olacağını seçmek için based on .... bölümü seçilebilir. 

masterları değiştirmek için pages alanı üzerinden ilgili yerlerle sürükle bırak yapabiliriz... Sayfanın üstündeki hangi master a ait oldugunun değiştiğini görebiliriz.










22 Haziran 2013 Cumartesi

indesign'a merhaba

indesign'ın uzantası 'indd'  dir.

edit > preferences > interface > auto collapse icon panels sadece tasarıma odaklanmak amacı ile işlem yaptıktan sonra menünün kapanmasını sağlar.

TAB > bütün panellerin kapanıp açılmasını sağlar.

SHIFT TAB > sağ taraftaki panellerin kapanıp açılmasını sağlar.

Windows > workspace çalışmana göre çok kullanılan panellerin sağ tarafta görülmesini sağlar. Örn : book seçersen index vb. menüleri açılır. Zamandan tasarruf için iyidir.

Kendinize uygun bir çalışma alan ıda belirleyebilirsin : essentials da istenilen seçimleri yaptıktan sonra new workspace den menü çalışmamız kaydedilebilir. Çalışma sürecinde dağınıklığı toparlamak için sağ üst bölümden reset yapabiliriz. İlk menü haline gelir. 

Cetvel'in üzeri sağ tıklanarak birim ölçüleri / mm yada inch değiştirilebilir. Büyük belgeler ile çalışılacak ise cm hassas ölçüler ise mm seçiniz. yapılan cetvel değişiklikleri belge ile bağlantılıdır. Dosya yeniden açılıp çalışma yapıldığında da ilk seçim mm ise mm cm ise cm seçili olur. (standart seçim ne olursa olsun, dosyanın ki görünür)

hand tuşunu elimize almak kısa yolu 'space'

Layout > next page , last page vb seçenekleri ile ilk yada son yada bir önceki sayfaya kolay geçiş yapılabilir. Ama kısa yok kullanmak her zaman daha kolaydır :). (kısa yollar menülerin yanında var örn shift page up / shift page down)

Spread  iki sayfanın yan yana gelmesinden oluşan tanımdır

Diğer yollar ; soldan sayfa sonundan sayfa seçimi, sağ menüden pages den seçim vb... Pagesden seçerken spread i açmak için aşağıdaki rakamları tıklamalısın. 

Diğer bir yol ise en kısa yol :) CTRL + J   ile açılan hangi menüye gittiğini soran menüdür.

tüm adobe prg. için  ; crtl bosluk zoom in + ctrl alt bosluk zoom out yada ctrl + / ctrl -

power zoom ; space ı tıklayarak sol mouse ı tıkladığında da zoom in / zoom out seçebiliyorsun. Bir önce ctrl boşluk ile zoom in seçimi yapılan (dikdörtgen seçim) alan son kullanılan olarak hafızaya alınıyor ve kısa yok olarak aynı oranda zoom in / out yapabiliyor.

view menüsünde de zoom in zoom out bulunmakta.

ama en en kısa yol : ALT basılı iken mouse ile zoom in / zoom out yapılabilir.

view > show yada  hide frame edges : resim yazı vb alanların çevresindeki çerçevelerin gösterilmesini yada gizlenmesini sağlar.

view > screem mode > preview  baskı da nasıl görüneceğini gösteren durumdur. Guide lar beyaz alan çerçeveler yok olur .  kısa yolu ise W tuşudur.

Artık indesign a geçelim ; 

File > New documents (template den de açabiliriz ) 

Ve desten kaçma zamanı .. Arkadaşlar güzel not tutun :p 












16 Haziran 2013 Pazar

photoshop > metin + çıkış almak ( 16 haziran )

photoshop da yazı yazmak için type aracı kısa yol T. (otomatik olarak katman açılıyor) 
İmleç yanıp söndüğü için son ok verilmemiştir. Böylelikle yazı taşınabilir, font değişebilir vb.. Onay işareti üst bardadir.

düzeltme yazı katmanı yada T yi tıklayarak yapılabilir.

Renklendirme üst bölümden yapılması daha rahattır. Rengin nasıl olduğunu yaparken görebilirsin.

T menüsü Illustratiordaki gibi çalışır. Harflerin arasını değiştirebilirsin.

yazı katmanında sağ mouse tıkı ile blending options ı açarak yazıya gölge / patternv vb güzelleştirmeler yapabilirsin.

Çıkış ( baskı ) ; baskı boyutu ve baskı çözürlüğünü ayarlayıp  başlamak lazım yada son kontrol yapmak lazım.

image size resoulition 300 olmalı.

Çalışma baskıya matbaaya gönderilecekse Image menüsünde mode ayarından CMYK yapmak gerekir.

ekran için çözürlüğü 72 olmalı gerekir.  web için çıkış alacaksan save for web & devices ı tıklaman gerekiyor.  jpeg formatını seçersen boyutu oldukça küçülür. web için %70 quality olması yeterlidir.

GIF i fotograf olmayan dosyalarda kullanıyoruz. 
PNG i şeffaf olan şekiller için kullanıyoruz.

Web icin önemli olan dosya adlarinda bosluk ve TR karakter olmamasıdır.





15 Haziran 2013 Cumartesi

photoshop retouch 15 06

retouch

retouch  baslamadan layer'ı birebir kopyalamak gerekir.

katman üzerinde sağ mouse duplicate layers  yada kısa yol CTRL J yada katmanı layers panelindeki yeni layersa sürükleyerek

spot healing brush  noktasal düzenleme( fırça tekniği olduğu için fırça boyutu seçiyorsun) çevresindeki renkleri alarak tıklanan yeri düzeltir. ( sivilceleri yok etmek için bunu kullanıyorsun)

healing brush kendi istediğim yerden doku aliyoruz ve manuel olarak uygulanıyor. Düzeltmek istediğimiz yerin dokusuna uygun bir yerden numune almak için ALT tuşuna basıp kopyalamak istediğimiz yere sürüklüyoruz. Numune alımında ikon hedef işareti oluyor.

Patch aracı : (source)   seçim yapılan yeri tıklayarak hedefe sürüklersen seçili alan hedef ile değişiyor. (destination) seçim yapılan yeri tıklayarak hedefe sürüklersen hedefe götürüyor yani taşıyor.

Clone stamp : damga aracı  burada önemli olan fırça seçimi keskin seçim yapmak istiyorsan keskin fırçalardan seçmelisin. çevre ile uyumlu olması için yumuşak fırça (soft round) seçmelisin. Fırça boyutunu  ALT tuşuna basıp düzenleyebilirsin. ALT ı tıklayıp hedef belirledikten sonra ilgili yere oturtup ne kadar alanı seçmek istiyorsan taşıyabilirsin.

Align seçeneğini kaldırırsan her mouse ı bıraktığında baştan başlar.

Magic eraser ; (magic wand gibi çalışıyor) renk tonlarına göre siliyor. (rüzgar güllerini hatırla) silindikten sonra saydam zemin üzerinde kalan resim farklı bir resme taşınabilir. Taşımayı patch tool ile taşırsan resme daha çok uyar. 

hatırlatma ; ctrl T seçimi büyültür / küçültür hale getirebilirsin.






9 Haziran 2013 Pazar

photoshop - adjustments devam

adjustment > levels 

Beyazları daha beyaz siyahları daha siyah yapıp renk dalgalanmalarını daha sağlıklı olması için kullandığımız menü.

ALT a basılı bir şekilde beyaz (sag) ve siyah (sol) işareti rengin göründüğü yere kadar çektiğimizde ideal resme ulaşıyoruz. Göz işareti ile before/after yapabilir, resmimizin nasıl güzelleştiğini görebiliriz.

ALT tusuna basarak maskenin durumunu görebilirsin

Hue saturation da renklerin doygunluğunu belirli bir bölgede gösterebilmek için maskeyi kullanmak gerekir. (mardin mağazalarını hatırla) örn gökyüzüne dokunmadan mağaraları vurgulamak için maskede gökyüzünü siyaha boyuyoruz ( gradien ile geçişli olabilir, quick selection ile direk seçebiliriz) 


örn polonezkoylu resimde önce seçimi yaptık  refine edge den seçimi yumuşattık ve levels dan renk dağılımları ile oynayarak gökyüzünü canlandırdık.

levels ile renk değişimlerini yaparken maskelemeyi farklı bir şekilde de yapabiliriz.

* Adjustments levels da değişiklikler yaptıktan sonra Masks bölümünden color range i tıklayarak  damlalıkla seçime ekliyoruz.  (maskede görebilirsin) OK ile seçimi uygulayabilirsin. Ama istenilenin tersi olduğundan inverse ı tıklayarak seçimin uygulama alanını değiştirebilirsin. ( hatırla galata kulesi) 

* clips to layers ile farklı katmanlar var ise ve sadece birine etki etmesini istiyorsak yaptığımız değişiklik katmanını ilgili katman üzerine getirir ve clips to the layers ikonuna (alt bölümde) tıklarız. değişiklik katmanının yanında aşağıya doğru bir ok oluşur.

* curves > renk düzenleme yapmak için en iyi araçlardan biridir. levelsdaki gibi siyah beyaz ayarlamalarından sonra üst sol köşedeki el işareti ile elimize damlalık alıyoruz ve seçtiğimiz renk tonları ile (eğriye dikkat) kontrast ile oynayabiliyoruz. 

* Hue saturations dan sadece istenilen renk tonlarında uygulama için sol üst köşedeki el işareti ile elimize damlalığı alıp istediğimiz rengi seçip ayarları ona özel yapabiliyoruz. Rengi değiştirmek için de kısa yol ise CTRL e basıp renk değişiklikleri yapılabilmesi. 

Üst bölümden hazır menülerden eskitme vb de yapabiliriz.

* vibrance > yumuşak bir doygunluk getiriyor.

kısa yol  : CTRL 1 %100 görüntü sağlar.

* dodge burn  (Araç panelinde) dodge aydınlatma yapıyor burn gölgelendirme yapıyor

fırça boyutumuzu seçip range alanımızı belirleyelim ( shadows/midtones/highlights) exposure dan etkinin yoğunluğunu etkiliyor. (bir fırça darbesinde 2 birim mi etkileyecek 5 birim mi?)

ctrl + alt ile sağ mouse tıklandığında etki alanımız büyür / küçülür.

Keskinleştirme ; filter / sharpen  keşkinleştirme alanında renk kesişimlerini koyulaştırma 

covert for smart obj. yapılmalı ki geriye dönüşümüz olabilsin...

Filter dan unsharp mask i tıklayıp değişikliklerimizi yapalım :

Amount > keskinleşme oranını gösteriyor.

Radius > dağılma alanını gösteriyor. Renklerin kesiştiği noktalardaki dağılım. (önemli : olabildiği kadar 2 den düşük olmalı) 

Threshold > düzenleme alanını yumuşatıyor.











8 Haziran 2013 Cumartesi

photoshop - katmanlar ve azıcık adjustment (8 haziran)

katmanlar (layers)  ;

Layersı güzel kontrol etmek photoshop da önemli noktalardan. Mavi olan layers uygulamada değişiklik yapabileceğim katman olduğunu gösterir.

Layers seçmeden de move tool'un yukarıdaki optionslarından "auto select" i tıkladığımda layers bölümünden seçmeden de tıkladığım layer ın ( shift e basıp birden fazla seçebilirim) 

Farklı katmanlarda çalışırsanız esneklik kazanırsınız.

yeni katman açmak için ; menü de ilgili layer seçili iken "create new layer" tıklanırsa  ilgili layerin üzerine transpan bir layer açar.

Bu layer üzerinde istediğin değişiklikleri yapabilirsin. (hatırla ; basket toplu üzerinde yazının altındaki backround)

CTRL D ile seçimlerinden çıkabilirsin.

İlgili layer seçili iken çöp kutusuna taşıyarak silebilirsin. (alt bölümde)

üst bölümdeki (lock) ile ilgili ikonlar;

4. kilit ; her türlü işleme karşı kilitlenmesini sağlar. (taşıma / boyama vb)
3. kilit ; sadece pozisyon ile ilgili konular kilitlenir.
2. kilit ; sadece boyama ile ilgili konular kilitlenir.,
1. kilit ; transparan pixellerin boyanmamasını sağlar. Boyama işlemi yaparken sadece ilgili katman (örn: top) değişikliklerinin yapılmasını sağlar.

Alt ile basılı iken layers da gözü tıklarsan sadece o katman görünür.


Backround katmanı  ;


Digital makina ile çekilen resimler backround ile açılır.  Arka plan olunca silme işlemi yaparsak öğeyi silmez, backround ın arkası ne ise (örn beyaz) o hale getirir. Gerçek silme için backround u normal katman haline getirmek gerekir. Çift tıkla. isim ver :) 

layersları birleştirme yöntemleri ; ilgili katmanlar seçili iken

1- link layers  (ana layers menüsünden)

2- new group from layers (ana layers menüsünden)

3- seçili iken ctrl G

Ungroup ile dağıtabiliriz.

Merge ; tek katmalı dosya yapmak istediğimizde seçili katmanları sağ mouse ile "merge down" seçeneğini seçerek birleştirme yapabiliriz.

Boyutlandırmanın küçülmesi için katmanlardan kurtulman gereklidir. Fakat birleştirip kaydedersen geri dönüşü yok. Bu nedenle duplicate yapman faydalıdır. Ardından ana menüden "flatten image" ile tek katmana indirme yapabiliriz.

Image > Duplicate aynı dosyayı çoğaltır.

layer mask : şekil çizme tool u ile çizim yapıldığında siyah katman üzerinde delik açtık gibi.

Alt menüden istediğin katmana maske açabilirsin. Alt bölüm 3. ikon "add a mask" Böylelikle katman üzerinden bir alanı göstermek istemediğinde üzerinde siyah ile boyandığında görünmez olur.

Ayarlamalar 

Histogram panelini açalım. Renkler ile ilgili bilgi verir.  Seçeneklerden expanded yaparak tabloyu büyültürsek daha rahat görebiliriz.

Adjustments ;

brightness / contrast > 

black / white > 



























2 Haziran 2013 Pazar

photoshop 3 - 2 haziran

Quick Mask ; Fırça ile seçim yapmak için yoldur.

Q tuşu (kısa yol) Beyaz selectiona e ekler ; siyah selectiondan çıkartır. (hatırla futblocunun şortu)

Select transform selection >  Seçimi ölçeklendirebilmek için dikdörtgene yerleştirir, shift ile birebir ölçekli büyüme / küçültme yapılabilir. Bu seçimi daha sonra kullanmak için saklayabilirsin (hatırla : diamond) Select > save selection  isim vererek.

'Select > load' selection yada kanallardan ismi bulup ctrl ile seçerek  prizma seçimimizi yeniden kullanabiliriz.

CROP TOOL ; klavye C   kesim işlemleri için kullanılan tooldur.

(önceki ayarların silinmesi için clear e basmayı unutma)

Seçimini belirledikten sonra  ENTER a bas / üzerini çift tıkla / sağda ok. e seç

Belirli bir bölge gerekli ise ( hatırla : cami) seçimi belirledikten sonra (herhangi bir selection ile)  image / crop seçimine teget geçen alanı dikdörtgen bir şekilde seçmeni sağlar.

Açı hatalarını düzeltme ;

Damlalığın altındaki RULER ile açıyı bulalım / image > image rotation > arbitrary >  OK ile 90 derecelik açıya döner ... ( hatırla adana camii minare)

Resmi farklı bir resme taşımak ;

move tool'u (siyah OK)  ile resme tıkla seçili hale gelince diğer resme gel (üst bölümde) bekle ; 2.resim açılınca resmin üzerine gel ve bırak ...

edit > transform >  ( ctrl T )   ile istenilen şekli verebilirsin. ölçeklendirmede "shift" ile basarsan ölçeklendirme sağlıklı olur.

Kısa yollar olduğu gibi sağ mouse ile seçim de yapılabilir.

döndürme işlemi ile  shift ile 90 d lik döndürme işlemi yapabilirsin

CTRL e bastığında imlecte değişmiş olur distort yapabilirsin.
CTRL + ALT skew ile bükleme yapabilirsin.

Perspektive yapmak istersen, CTRL + ALT + SHIFT
rotate >

Warp tuşu ile de istenilen noktalardan bükme yapılabilir. Orta alanlardan da deformasyon yapılabilir. Warp ı kapattığın anda diğerlerine devam edebilirsin.

SMART OBJECTS : yapılan tüm değişiklilerin netliğinde değişiklik olmadan yapılmasını sağlar.

fotograf layers da görünüyor, sag mouse ile convert to smart object ile resmi akıllı nesneye çeviriyoruz. (resmin altındaki siyah kutucuga dikkat)

Fakat bu resimde değişiklik yapamıyoruz. çünkü resim farklı yerde saklanıyor.  Değişiklik yapabilmek için a) rasterize layer olarak smart object olmaktan çıkart b) layer a çift tıklandığında resim ayrı olarak açılıyor. Gerekli değişiklikleri boyama vb. yaptıktan sonra kaydederek çık ve istenilen değişiklik ana sayfadaki resime de yansır.

içerik bilinçli ölçekleme  >

photpshop da bir resim açtığında backround olarak açılır. Değişiklik için onu layer (katman) haline çevirmek gereklidir. 'çift tıkla'

küçültme yaparken  backround layers e döndükten sonra edit >  content aware scale tıklanarak üst bardaki insan ikonu seçilerek insanları koruyarak resimleri ölçüklendirme yapabilir. (hatırla : fıskıyeli resimdeki teyzeler + çocuk)

Başka bir alanı koruyarak ölçeklendirme yapacak isek ; resimdeki alanı seç ve seçimi save et. Deselect ile ana resme dönüp content aware scale tıklanarak  üst bardan protect bölümünden istediğimiz seçimi ( hatırla: fıskıyeye bakan çocuk) koruyarak ölçeklendirme yapabiliriz.

1 Haziran 2013 Cumartesi

photoshop 2 - 1 haziran

photoshop a devam...

dikdörtgen seçim toolu ile seçimlerimizi yaparken ;

Üst bar daki "add to selection" ile seçimleri çoğaltabiliyoruz. Kısa yol 'SHIFT'

Üst bardaki "subtract from selection" ile de seçimden çıkartabiliyoruz. 'ALT'

'intersect with selection' ise sesişimlerini alır. 'SHIFT + ALT'

Lasso ;  bu tool ile istediğimiz isteğimiz alanı seçebiliyoruz.

Örn polygonal  Lasso tool ile sadece noktaları tıklayarak altıgen seçim yapabiliriz. elimden bırakmak için 'ESC'

Lasso magnetic tool unda ise mouse u tıklayıp seçimin üzerinde dolaştırınca kontrast farkı olanları otomatik olarak algılar. Yanlış noktalar var ise !BACKSPACE! ile geri gelir.

Sadece Lasso ise kendimizin seçim yapmamızı sağlar.

Seçimlerimizde her zaman istediğimiz doğruluğa sahip olamayabiliriz  shift ile selectiona ekleme alt ile selectiona çıkartma yapabiliriz...

Magic selection ile renk bazlı ayrımlar yapabiliriz. qucik selection ; tıkla bırak renklere göre ilerleyerek gider .. Fırça büyüklüğünü ayarlayabilirsin.  Hatalı yaparsan CTRL Z ve alt kusu ile düzeltme yapabilirsin...

Magic Wand Tool ; tolerans değerine göre seçim yapar. Tolerans değerini düşürürsen aynı tonları aramaya devam eder, ne kadar benzer tonları seçmek istersen o kadar tolerasın yüksek olması gerekir. Düşük olunca neredeyse birebir arar.

SELECT >
GROW ; Renk bazlı olarak ilk seçimden itibaren kendine bağlı noktadan ilerliyor.
SIMILAR ; Renk bazlı olarak tüm sayfada ona benzer herşeyi içeri katıyor.
select > color range > elimizdeki damlalık ile istediğimiz rengi alıyoruz. Fuzziness ile istediğimiz genişliği belirleyince OK ile istediğimiz yerleri seçmiş oluyoruz.

Seçim yaptıktan sonra refine edge ile kenarları yumuşatmak / kenarları yok etmek için kullanabilirsin. Örnekler resimlerden daha iyi anlaşılıyor.