20 Nisan 2013 Cumartesi

ders 11 - yazı yazıyoruz ...

illustrator da yazı yazmak bu kadar kolay değil.

T i tıklamak ile olay bitmiyor açıkçası ...

şimdi küçük detaylar  :


  1. noktayı tıklayarak T tuşu ile yazıya başlayabilirsin
  2. belirli bir alana sınırlı yazı yazmak istiyorsan T ile alan belirle (dörtgen) ve içine yaz.
aralarındaki fark 1 de selection toolu ile yazı boyutlarına müdahale edebilirsin ama 2 de alana müdahale edebiliyorsun. Yazı boyutu değişmiyor.

Yazımız sadece dörtgenler ile sınırlı kalmasın, yuvarlaklar, üçgenler, yıldızlar hatta ve hatta kendi yaptığımız çizimler için ise işlem biraz daha farklı.

Önce çizimimiz olacak elbette... Yazıyı içine yerleştirmek için T ikonu ile kenarına geldiğimizde bir yuvarlak olacak. İşte o yuvarlağı gördüğümüzde yazmaya başlayabiliriz.

Diyelim ki yazımız sınırladığımız alandan büyük, paragraflar dolusu.. Bunu nerden anlıyoruz ? Sağ altdaki kırmızı karecikten. Aynı şekli devam ettirerek yada daha önceden hazırladığımız şekillerin içine yerleştirerek yazımızın devamını görmek istiyorsak  + ı taşımamız gerekli. Çek sürükle :)..

Sınırlarımızın dışına çıkmak için yani yazımızı şeklin dışına taşımak için T ikonunu kenara getirip yuvarlağı görünce ALT tuşuna basmamız gerekli.

Dışarıdaki yazı ile daha rahat oynamak için başlangıç ve bitiş noktalarını sınırlandırmamız iyi olabilir. Yazının ucundaki siyah minik ok.

Hatta pen tool ile eğimli (örn dalga) çizgi üzerine de yazı olabilir.





window dan type menüsü ile yazının boyutu  karakteri  harflerin arasındaki boşluklar yazının en boy ölçüleri baseline a göre lokasyonu ve harfin açısını düzenleyebilirsin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder