23 Haziran 2013 Pazar

indesign 2

indesign sayfa olusturma ;


  • sayfa numarası girebilirsiniz.
  • facing pages tıklanabilir ; iki sayfa birbirine bakıyor ise dergi gazete gibi
  • sayfa boyutları ; a3 a4 gibi oldugu gibi sunum ise ekran çözürlüğü gibi ayarlarda var. diğer bir ölçüde verilebilir. 
  • orientation ; dikey / yatay seçimi..
  • column  ve margin gibi klavuz çizgileri : önceden ayarlayarak tasarımınızı yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır. Örn metin alanlarının 3 sütünlu olacaklarına karar verdiysek 3 sütunlu ve her sütünun arasında xx mm boşluk olacak  (cutter) Margin ile sayfa iç tasarım ayarlarını yapabiliriz. inside (iç) / outside (dış)  facing bir sayfa seçtiğimiz için iç bölümdeki oranlar daha fazla olmalı. 
  • more options ; bleed and slug  baskı için taşım payı 5mm 
dosya açılınca file > documents setup dan değişiklikler yapılabilir.

sürekli aynı formatta dosyalar için çalışılıyor ise ; file > new > documents  durumunda bunu ön ayar olarak kaydetmek isteniyorsa save present tıklanıp ad verilebilir.

sutün sayıları yeniden ayarlanabilir. Edit > Margin & column yapılan değişikliklerin yazılara da uygulanmasını istersek edit > layout adjustmentın tıklanması gerekiyor.

resimler yeni column sayısına uymayabilir. Uyması için öncelikle tamamı ile sütün kenarlarına değmesi gerekmektedir.

edit > step and repeat > birden fazla aynı aralıklarla klavuz çizgisi eklemek istiyorsak klavuz çizgisi seçili iken seç ve arada ne kadar boşluk bırakmak istenildiğini seç (vertical ofset), 

klavuzları silmek ; sağ mouse ile ;delete all guides ; yada seçerek yada mouse ile belirli olanları seçerek (örn bir aralıkta olanlar)

sayfa ekleme ; layout> pages> add page 

diğer sayfa ayarları ;
sağ bölüm pages ın içinde panel options > panel içindeki sayda görüntülerinin nasıl olacağını gösterir. örn ; vertical daki tık ı kaldırırsak yan yana da gösterilebilir. Gösterim size'nı büyültüp küçüktebilirsin.

Menüdeki sayfa ekleme en altta solda ... (ilgili sayfadan sonra olması için hangi sayfadan sonra eklenecekse o sayfanın seçili olması gerekiyor.) 

yada basmadan alt ı tıklayarak / panelden seçerek insert page  hangi sayfadan sonra, kaç sayfa eklenecek. master olarak hangisi seçilecekse seçim yapılıyor.

panelden > numbering and section options dan sayfa numarası ile ilgili değişiklikleri yapabiliriz. Örn : özsöz olan bölümün roma rakamı ile yapılması , devamının 1 den başlayıp sayı ile devam etmesi. gibi. önce ilk bölümü hazırlıyoruz (önsöz) daha sonra normal sayfaların başlangıcını seçip nereden başlayacak (start page numbering at)  / section style seçimi ile rakam mı olacak yoksa roma rakamı mı...

Master sayfayı tıklayınca panelden yukarıdan istediğimiz temel değişiklikleri yapabiliyoruz ;

sayfa numarasını sayfanın içine eklemek istersek ;  - iki alanı da belirlememiz gerekiyor sağ ve sol

alan seçildikten sonra  ;

type > insert special character > markers > current page numbers 

(eğer sayfa numara kutucuğu yok ise  T den alan belirlemek gerekiyor. kürsör yanıp sönerken bu işlemin yapılması gerekir)

MASTER dosyasında çalışmak ; her sayfada olmasını istediğimiz ayar ve şekil vbleri master da çalışmak gerekir. 

Master içinde yapılan değişiklikleri belirli sayfalar içinde olmasını istemiyor isek ;  - over right  (SHIFT CONTROL) ile master ile bağlantısını kesmemiz gerekiyor. 

Sadece konumunu değiştirirsem ; master ile ilgili konum değişikliği ile ilgili zinciri kopar. Örn Masterda renk değişikliğ yaparsak etkilenir. Etkilenmemesi için detach selection from master.

New master'ı pages'ın sağ üst bölümden eklenebilir. yepyeni mi yoksa eski master ayarlarlarında mı olacağını seçmek için based on .... bölümü seçilebilir. 

masterları değiştirmek için pages alanı üzerinden ilgili yerlerle sürükle bırak yapabiliriz... Sayfanın üstündeki hangi master a ait oldugunun değiştiğini görebiliriz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder