9 Haziran 2013 Pazar

photoshop - adjustments devam

adjustment > levels 

Beyazları daha beyaz siyahları daha siyah yapıp renk dalgalanmalarını daha sağlıklı olması için kullandığımız menü.

ALT a basılı bir şekilde beyaz (sag) ve siyah (sol) işareti rengin göründüğü yere kadar çektiğimizde ideal resme ulaşıyoruz. Göz işareti ile before/after yapabilir, resmimizin nasıl güzelleştiğini görebiliriz.

ALT tusuna basarak maskenin durumunu görebilirsin

Hue saturation da renklerin doygunluğunu belirli bir bölgede gösterebilmek için maskeyi kullanmak gerekir. (mardin mağazalarını hatırla) örn gökyüzüne dokunmadan mağaraları vurgulamak için maskede gökyüzünü siyaha boyuyoruz ( gradien ile geçişli olabilir, quick selection ile direk seçebiliriz) 


örn polonezkoylu resimde önce seçimi yaptık  refine edge den seçimi yumuşattık ve levels dan renk dağılımları ile oynayarak gökyüzünü canlandırdık.

levels ile renk değişimlerini yaparken maskelemeyi farklı bir şekilde de yapabiliriz.

* Adjustments levels da değişiklikler yaptıktan sonra Masks bölümünden color range i tıklayarak  damlalıkla seçime ekliyoruz.  (maskede görebilirsin) OK ile seçimi uygulayabilirsin. Ama istenilenin tersi olduğundan inverse ı tıklayarak seçimin uygulama alanını değiştirebilirsin. ( hatırla galata kulesi) 

* clips to layers ile farklı katmanlar var ise ve sadece birine etki etmesini istiyorsak yaptığımız değişiklik katmanını ilgili katman üzerine getirir ve clips to the layers ikonuna (alt bölümde) tıklarız. değişiklik katmanının yanında aşağıya doğru bir ok oluşur.

* curves > renk düzenleme yapmak için en iyi araçlardan biridir. levelsdaki gibi siyah beyaz ayarlamalarından sonra üst sol köşedeki el işareti ile elimize damlalık alıyoruz ve seçtiğimiz renk tonları ile (eğriye dikkat) kontrast ile oynayabiliyoruz. 

* Hue saturations dan sadece istenilen renk tonlarında uygulama için sol üst köşedeki el işareti ile elimize damlalığı alıp istediğimiz rengi seçip ayarları ona özel yapabiliyoruz. Rengi değiştirmek için de kısa yol ise CTRL e basıp renk değişiklikleri yapılabilmesi. 

Üst bölümden hazır menülerden eskitme vb de yapabiliriz.

* vibrance > yumuşak bir doygunluk getiriyor.

kısa yol  : CTRL 1 %100 görüntü sağlar.

* dodge burn  (Araç panelinde) dodge aydınlatma yapıyor burn gölgelendirme yapıyor

fırça boyutumuzu seçip range alanımızı belirleyelim ( shadows/midtones/highlights) exposure dan etkinin yoğunluğunu etkiliyor. (bir fırça darbesinde 2 birim mi etkileyecek 5 birim mi?)

ctrl + alt ile sağ mouse tıklandığında etki alanımız büyür / küçülür.

Keskinleştirme ; filter / sharpen  keşkinleştirme alanında renk kesişimlerini koyulaştırma 

covert for smart obj. yapılmalı ki geriye dönüşümüz olabilsin...

Filter dan unsharp mask i tıklayıp değişikliklerimizi yapalım :

Amount > keskinleşme oranını gösteriyor.

Radius > dağılma alanını gösteriyor. Renklerin kesiştiği noktalardaki dağılım. (önemli : olabildiği kadar 2 den düşük olmalı) 

Threshold > düzenleme alanını yumuşatıyor.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder