22 Haziran 2013 Cumartesi

indesign'a merhaba

indesign'ın uzantası 'indd'  dir.

edit > preferences > interface > auto collapse icon panels sadece tasarıma odaklanmak amacı ile işlem yaptıktan sonra menünün kapanmasını sağlar.

TAB > bütün panellerin kapanıp açılmasını sağlar.

SHIFT TAB > sağ taraftaki panellerin kapanıp açılmasını sağlar.

Windows > workspace çalışmana göre çok kullanılan panellerin sağ tarafta görülmesini sağlar. Örn : book seçersen index vb. menüleri açılır. Zamandan tasarruf için iyidir.

Kendinize uygun bir çalışma alan ıda belirleyebilirsin : essentials da istenilen seçimleri yaptıktan sonra new workspace den menü çalışmamız kaydedilebilir. Çalışma sürecinde dağınıklığı toparlamak için sağ üst bölümden reset yapabiliriz. İlk menü haline gelir. 

Cetvel'in üzeri sağ tıklanarak birim ölçüleri / mm yada inch değiştirilebilir. Büyük belgeler ile çalışılacak ise cm hassas ölçüler ise mm seçiniz. yapılan cetvel değişiklikleri belge ile bağlantılıdır. Dosya yeniden açılıp çalışma yapıldığında da ilk seçim mm ise mm cm ise cm seçili olur. (standart seçim ne olursa olsun, dosyanın ki görünür)

hand tuşunu elimize almak kısa yolu 'space'

Layout > next page , last page vb seçenekleri ile ilk yada son yada bir önceki sayfaya kolay geçiş yapılabilir. Ama kısa yok kullanmak her zaman daha kolaydır :). (kısa yollar menülerin yanında var örn shift page up / shift page down)

Spread  iki sayfanın yan yana gelmesinden oluşan tanımdır

Diğer yollar ; soldan sayfa sonundan sayfa seçimi, sağ menüden pages den seçim vb... Pagesden seçerken spread i açmak için aşağıdaki rakamları tıklamalısın. 

Diğer bir yol ise en kısa yol :) CTRL + J   ile açılan hangi menüye gittiğini soran menüdür.

tüm adobe prg. için  ; crtl bosluk zoom in + ctrl alt bosluk zoom out yada ctrl + / ctrl -

power zoom ; space ı tıklayarak sol mouse ı tıkladığında da zoom in / zoom out seçebiliyorsun. Bir önce ctrl boşluk ile zoom in seçimi yapılan (dikdörtgen seçim) alan son kullanılan olarak hafızaya alınıyor ve kısa yok olarak aynı oranda zoom in / out yapabiliyor.

view menüsünde de zoom in zoom out bulunmakta.

ama en en kısa yol : ALT basılı iken mouse ile zoom in / zoom out yapılabilir.

view > show yada  hide frame edges : resim yazı vb alanların çevresindeki çerçevelerin gösterilmesini yada gizlenmesini sağlar.

view > screem mode > preview  baskı da nasıl görüneceğini gösteren durumdur. Guide lar beyaz alan çerçeveler yok olur .  kısa yolu ise W tuşudur.

Artık indesign a geçelim ; 

File > New documents (template den de açabiliriz ) 

Ve desten kaçma zamanı .. Arkadaşlar güzel not tutun :p 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder